lördag, januari 18, 2025
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

GuiderKoiTips

Dvala???

Omdiskuterat och debatterat ämne.

Går koi i dvala? Alltså går ner på botten och sover, sen vaknar de till liv igen på vårkanten, och man håller tummarna att de har klarat sig.

Efter diskussion med ledande koi veterinärer, nej de går inte i dvala.
Koi är fiskar och de är Ektoterma djur, som reglerar sin kroppstemperatur med hjälp av omgivningen

Däggdjur är Endoterma djur, som istället reglerar sin temperatur genom inre medel och är mindre beroende av omgivningen för att hålla en viss kroppstemperatur.

När ett djur går in i ett tillstånd av ”djup sömn” eller minskad aktivitet kallas det vanligtvis för ”dvala”.

Riktigt viloläge innebär att djuret är i ett sådant tillstånd av inaktivitet att inte ens saker som höga ljud eller beröring kommer att väcka dem, liknande en koma. Det är också obligatoriskt (vilket betyder att djuret inte bara kan bestämma sig för att gå i viloläge) och utlöses av årliga biologiska processer beroende på miljöförhållanden.

Hos riktiga vinterdvalare har deras kroppar helt stängt av allt utom de viktigaste funktionerna – hjärtfrekvensen kommer att sakta ner med så mycket som 98 %, ämnesomsättningen sjunker med cirka 99 % och för däggdjur kommer kroppstemperaturen att sjunka för att matcha omgivningen. Fokusen ligger endast på att hålla de inre organen tillräckligt varma för att fungera med den minsta kapacitet som krävs. Detta kan pågå allt från veckor till flera månader, men är i allmänhet säsongsbetonat och varar från höst till vår när förhållandena är som svårast och maten är som mest knapphändig.

Med allt detta i åtanke, i motsats till vad många tror, ​​så går björnar inte i dvala/ide baserat på dessa kriterier – de kommer att vakna upp med jämna mellanrum, röra sig lite och kanske till och med ge sig ut för att dricka,. Deras kroppstemperatur sjunker inte speciellt . Hjärtfrekvens och ämnesomsättning saktar ner men inte till den grad som en riktig dvala.
Istället går björnar in i ett kortvarigt tillstånd som kallas ”torpor”.

Torpor är ett lättare, mer tillfälligt tillstånd än viloläge, som vanligtvis varar allt från några timmar till ett par veckor.
Till exempel, i norra USA, använder röda ekorrar och andra däggdjur som inte övervintrar torpor på natten (eller i flera dagar om vädret är dåligt) under vintern för att spara så mycket energi som möjligt under den kallaste perioden.
Torpor kan mer beskrivas som ett tillstånd av letargi där djuret inte rör sig mycket eller kan tyckas sova i vissa fall, men de kommer att ”vakna” med jämna mellanrum för att ”få upp värmen” (i fallet med fiskar, genom att flytta till vatten som kan vara något varmare), söka föda (eftersom ämnesomsättningen inte saktar ner till den extrema graden av viloläge) eller helt enkelt på grund av någon form av störning.

Även om viloläge är obligatoriskt, är torpor flexibel. I slutändan har djuret någon form av kontroll över dess början och varaktighet. Torpor är användbart när det inte är nödvändigt att vara aktiv under längre perioder, och gör att djuret kan bli alert igen ganska snabbt om det störs.

Så med detta sagt, går koi in i dvala?

Med allt detta i åtanke går fiskar inte tekniskt sett i dvala (även om ordet nu har blivit ett ”så är det”-begrepp inom hobbyn) – de går faktiskt i torpor.
Faktum är att det är biologiskt omöjligt för någon känd ektoterm att gå in i sant viloläge, eftersom de inte kan reglera sin egen kroppstemperatur – den matchar redan miljöns temperatur – och inte heller kan de reglera sin egen metabolism för att upprätthålla inre temperatur.
Sanna hibernatorer (endotermer) gör båda dessa saker under viloläge, och därför kan fiskar och andra ektotermer per definition inte gå i viloläge.
Eftersom ektotermer inte behöver använda energi för att reglera sin egen temperatur, är deras metaboliska behov och energibehov ganska låga, vilket betyder att de inte behöver gå in i riktig dvala.

När tempen dalar, kommer din fisks ämnesomsättning att sakta ner eftersom det krävs mindre energi för att hålla samma temperatur som det omgivande vattnet.
Detta är anledningen till att du inte behöver mata dina fiskar mycket (eller alls) under vintern, men eftersom de är i torpor inte hibernation behöver de fortfarande äta lite.
För de flesta fiskar räcker det att bara äta på befintliga växter eller alger i dammen. Närmare bestämt, under torpor frisätter kroppen hormoner som undertrycker aptiten och sparar energi, samtidigt som proteinsyntesen och vävnadstillväxten minskar (det är därför unga fiskar växer väldigt lite under vintern). På samma sätt kommer hjärtfrekvensen att sakta ner, syreförbrukningen minskar som svar på lägre nivåer av löst syre i vattnet och hjärnans aktivitet kommer att minska.

Så nej, dina koi ”sover” inte på botten, de går på sparlåga.

Och då kommer vi till nästa diskussion, filter eller ej under vintern?

Ja jag tycker filterna ska vara igång. Stänger du av det och tar bort det så dör din biomedia. Koien utsöndrar fortfarande ammoniak, men där är liksom inget som kan bryta ner det.
När vårvärmen börjar komma igång så läser man rätt ofta om koi som dör, får dropsy osv…
Och det är tyvärr inte så konstigt, de lever i sin toalett, bakterierna frodas, vattenkvaliteten är katastrof och inga vattenbyten har gjorts under hela vintern.
Som ett brev på posten så är det parasiterna som mår bäst i kallt vatten, och en försvagad koi med sänkt immunförsvar, tja ett lätt byte.

Summa summarum, ge dina koi de bästa förutsättningarna att klara av vintern, det kommer bli bra mycket roligare när våren närmar sig.
Och förresten, maten ruttnar inte i tarmarna hos dom, finns inga vetenskapliga bevis att det inträffat 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X