Varietet???
Detta ämnet har det varit många diskussioner om den senaste tiden i Facebook gruppen.
Blodslinjer och varieteter är något som för mig är ett intressant ämne.
Varieteter är något som vi de första åren i domarutbildningen präntas in i oss.
Givetvis ska man ha baskunskapen såklart, men när man står på en koishow och ska döma, så är det bra att veta vilken varietet vi ser framför oss.
Varför undrar ni då?
- Du som utställare undrar kanske vad vi tycker att deras koi är för varietet efter showen?
- Är den rätt benchad? (Vi benchar inte koien, men kollar såklart när vi dömer att den är i rätt showklass)
- Vilken grund ska vi bedöma den mot?
- Det är en del av domarkåren att vi ska kunna svara på frågor som en del av vår utbildning att utbilda andra.
- Vi vet inte vilken odlare det är eller vilka föräldrar fisken i fråga har, eller vad du som ställer ut fisken köpte den som.
Om frågan ställs i gruppen vad det är för varietet, jag svarar vad jag anser att det ser ut som.
Säger inte att jag alltid har rätt, och är jag osäker så kollar jag alltid med mina kollegor. Vi är en liten krets domare som pratar sinsemellan och delar erfarenheter 🙂
Men om man ska kolla historiskt vad odlarna egentligen försöker att uppnå.
Crossbreeding kommer alltid att finnas, och det är det som för hobbyn framåt såklart.
Sakai FF – Dynamite Ochiba, ja en ochiba, används med kohaku males och ger fantastiska kohaku avkommor. Tror tyvärr inte de odlar på henne längre.
Ska avkomman kallas Ochiba Kohaku?
Konishi – Deras yamabuki linje baseras på en mamma karashigoi…… de mixar även in karashi i sina flesta linjer, kujaku, kohaku osv…
Ska avkomman kallas Yamashigoi?
Kujashigoi?
Karaku?
Detta är bara två exempel, förstår ni lite var jag vill komma?
Att oavsett vad odlarna använder i sin odling, vad är deras målsättning med avkomman?
Förstärka linjerna och att få in andra karakteristiska egenskaper på sina koi.
Karashigoi i linjen, få koi som har en större potential att växa och bygga bättre kropp.
Sanke och showa.
Det är ingen hemlighet att det är mixat in showa i sanke linjerna, därav att Atarashi sumi dök upp, större sumi fält på sanke istället för de traditionella stepping stone mönsterna som fanns förr.
Sanke är även inblandad i showa linjer, för att få bort lite av de problem som t.ex. huvuden som kan bli deformerade, En del odlare har jobbat på detta några år och har fått showas som har mer ett sanke huvud än ett klassiskt triangelformat huvud. Plus en bonus var att de har fått bort lite av en annan negativ del med showa, deras magar kan ”hänga” lite. Isa’s showa har mer en platt mage jämfört med Dainichi.
Men kan vi då särskilja sanke från showa oavsett föräldrar?
Absolut, studera alltid sumin hur den ser ut.
Showa sumi kommer underifrån, brukar kallas ”wrapping” sumi. Där då sanke sumi kommer ovanifrån. Se exemplen nedan.
Ja sanke kan ha sumi på huvudet, det behöver inte per definition innebära att det är en showa då. Jag vet vad det står i de gamla böckerna från 70-80 talet, men även här går såklart utvecklingen framåt!
Alla vet vi att vissa koi ändrar sig i sitt mönster otroligt mycket, så det vi ser framför oss just nu är kanske inte så den ser ut om 10 år. Finns alltid koi som kan gå tillbaka till ”ursprunget”.
Men… vi får heller aldrig glömma att de varieteter vi ser idag har en definition hur de ska se ut och vilka egenskaper de ska uppvisa och det är givetvis det som odlarna eftersträvar.
Shinkokai som är odlarnas svar på ”domare” samarbetar indirekt med ZNA som då är hobbyisternas motsvarighet.
Klart att de vill ta fram nya varieteter för att utveckla hobbyn.
Vi har Black Diamond från Dainichi, kommer diverse olika avkommor från den.
Matsukawabake, Gin Rin Matsukawabake, Soragoi, Gin Rin Soragoi…..
Silver Fox från Sakai FF, samma här massa olika varieteter. De jag har sett ser exakt ut som en Mukashi Ogon, skulle det vara något annat så ge mig gärna bedömningskriterierna på en Silver Fox.
Detta genträdet är bara en liten del i komplexiteten, men det är lättare att förstå ursprung och vad de blandar in för att förbättra.
Utveckling kommer vi alltid att se, men glöm aldrig att titta på de små detaljerna som kan särskilja en varietet från en annan, oavsett ursprung!
Syvende och sist, det är du som ska trivas med koien du köper, smaken är alltid olika. Är du intresserad av variteteter, så läs om dom, det är ett intressant ämne. Eller ställ gärna frågan i gruppen, så ska vi försöka klura ut vad det är. Även om vi kanske inte alltid är överens 🙂