lördag, januari 18, 2025
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

GuiderKoiTips

Karantän – vårt sätt

Artikeln innan var en mer allmän artikel angående varför det är så viktigt att ha nyinköpta koi i karantän.
Det kommer alltid finnas en rädsla för att få in virus i sin damm, för oss i varje fall. KHV i en damm kan slå ut alla koi på 48 timmar och där finns inget att göra.
Det är varje koi ägares mardröm, viruset finns och man ska inte ta det så lätt.

Kan man skydda sig?
Absolut, man kan köpa sina koi hos handlare som testar de nyanlända fiskarna för KHV. Inget krav idag, varken i Sverige eller resten av Europa.
Eller om man kör sin egen karantän efter inköpet.

Alla koi vi köper, oavsett hos vilken handlare, så kör vi egen karantän på dom.
Vi har även fått hem koi direkt från Japan som vi också kört karantän på, lite annorlunda tillvägagångssätt än om man kör karantän för nyinköpt koi som gått hos handlare.

Men kortfattat för karantän vid nyinköpt koi från handlare:

Vårt kar är på ca 1600 liter, bottenavlopp som går till en pump, vidare till ett Delta UV sen till en Squaretop, genom en 2 kw värmare och sen tillbaka till karet.
2 st luftplattor på botten av karet, nät över karet för att inga koi ska kunna hoppa ut (det händer, de reagerar på nytt vatten).

OBS, vi ”koppar” inte in koi, har aldrig gjort och kommer aldrig göra. Kanske kan funka för en akvarefisk, men en koi är lite mer komplicerad än så.
Den förslutna påsen med koien läggs i karet så tempen kan bli densamma.
När tempen är ungefär likvärdig med karets temp, öppnar vi påsen och försöker att lyfta ut koien utan att transportvattnet följer med. Transportvattnet dumpas i avloppet eller ut på gräset.
Förslagsvis kan man ha en balja sidan om karet där påsens vatten töms ut tillsammans med koien, glöm inte att du har fyllt upp den med karets vatten så inte koien går torre 🙂
Lyft över din nya koi i karet, antingen lyfter du den för hand eller använd en sockhåv.
Är det en lång resa de har gjort, släck ljuset och lägg en filt över karet, mörkret lugnar ner dom. De kan vara stressade efter transporten och det kan hjälpa till med mörker för att undvika hopp så de inte kan skada sig.

Vecka 1-2
Salt på 0,3%, 3 kg per 1000 liter, temp på ca 18-20 grader
En mjukstart så de kan acklimatisera sig hyfsat, det kan vara en lång transport om vi köpt koi nere i Europa eller så är det kort transport från DK eller Sverige.
Kollar vattenvärdena så inte ammoniak och nitrit skenar iväg, fördel är att ha ett filter som är antingen igång och moget eller ett filter som startar hyfsat snabbt.
Här har vi märkt en fördel med våra japanmattor (som inte kanske alla gillar 🙂 ), vi kan ta en bit matta från våra filter i stora dammen och lägga i Squaretopen, så kickar det igång snabbare om det varit stängt länge.

Vecka 3-4
Ökar tempen till 23-25 grader
Fasar ut saltet helt
Vi startar med skrap för att se om vi hittar eventuellt några parasiter, behandlar om där skulle finnas. Vilken ordning är beroende på vilken parasit vi hittar.
Costia, absolut nummer ett

Vecka 5-6
Kontrollerar ännu en gång om inte något annat brutit ut i parasitväg. Efterföljande skrap och eventuell behandling.
Tillägg, under dessa veckorna har vi gjort stora vattenbyten för att få ner tempen för att sen höja den igen. Kallas för temptriggningar och det är för att stressa dom för att ”trigga” eventuella virus, typ då KHV.
Om allting känns ok så försöker vi att jämna ut tempen i karet så den är densamma som dammen där ute.

OBS! Även om dina nya kompisar inte har något på sig när du flyttar ut dom så kan de trigga igång parasiter på dina gamla fiskar. Balansen ändras och parasiterna kan känna att det blir lite lattjo lajban i dammen och förökar sig. DET BEHÖVER INTE INNEBÄRA ATT DIN NYA KOI BÄR PÅ NÅGOT, MEN ÄR OFTAST DEN SOM FÅR SKULDEN!

Syvende och sist. Ha koll på dina nya koi i karet, studera dom, så inte sår, resta fjäll, ökat slemlager osv uppstår.
Fördelen är att du har de i karantänen där de är isolerade så de kan inte eventuellt smitta dina andra koi.
Skulle sår uppstå är det oftast sekundärt, men kan även vara en stötskada om den har slagit emot ett rör i karet. Här stoppar vi matningen helt och byter vatten och rensar filtret.
Av erfarenheten här så lägger det sig rätt kvickt då, bra vatten läker 🙂

 

Vad är bra att ha hemma?

  • GTC eller FMC – för encelliga parasiter
  • Lernex Pro – för flukes (gälmask, skinnmask)
  • Salt – vi kör Biltemas salt tabletter
  • Dropptester – KH, pH, Nitrit och ammoniak
  • Mikroskop
  • Hand desinfektion – karantän är karantän, har vi rört vattnet i karantänen rör vi inte dammen där ute, handspriten är bra om man skulle glömma
  • Mätbalja – vi har en flytbalja så vi kan ta upp dom i den för att studera närmare och för att kunna ta ett skrap

Det finns många sätt att köra karantän på, men som rubriken säger, detta är VÅRT sätt. Det har fungerat för oss under de åren vi haft koi

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X