En koi är en koi är en koi???? Del 1
Undertitel, vad är det som gör att en koi är bättre en annan?
Mona skrev i gruppen att personligheten är mycket, och jag håller med, men om kvaliteten på koien också finns där i kombination med personligheten, så är det för mig ett stort plus.
Men vad är då kvalitet?
Jag har avhandlat detta lite grann innan med mina artiklar i guiden ”Att köpa koi, är det så enkelt?” Men även ”Showkoi VS Framtid” artikeln.
Personligen, och igen mina tankar 🙂
- Skinnkvaliteten
- Kroppen – bra form för växt
- Balans i mönstret för de koi som har mönster
- Stabil beni om det finns röda fält, även sashi (framkant), minst ett fjäll, kiwa (bakkant) ska vara skarp.
- Metallic – där ska vara lyster i skinnet och i fenorna
Dessa punkter är väl det jag tittar på först och främst, sen tillkommer såklart andra aspekter.
T.ex:
- Vad kan det bli av den?
- Hur kan mönstret utvecklas?
- Finns potentialen för växt?
- Passar den in i samlingen?
- Om det är en showa, är den maskulin i kroppen?
- Hur för den sig i karet?
Osv, listan kan göras lång när det gäller ett inköp, för alla har vi våra aspekter vi tittar på.
Men om vi startar med en helt vanlig kohaku.
Först och främst:
- Är ögonen jämna? Finns koi där ögonen inte sitter centrerade.
- Avståndet mellan nacke och ryggfena, är det för kort, ja då blir inte koien så stor heller.
- Bröstfenorna, är de lika stora?
- Sen drar jag ett streck genom koiens mönster för att se om det är balanserat.
Och med exemplet? Det är inte mycket som går fel på denna kohakun. Med detta i minnet så tittar vi på nästa exempel. Två tosai kohakus, dock en som är närmare 30 cm och den andre är runt 20 cm.
Ser ni skillnaden? Jämför strecken med nacke och ryggfena 😉 Om vi då tar alla punkter i beaktande? Vilken kohaku är vinnaren?
Vänster helt klart för mig.
- Balanserat mönster, big pattern brukar det kallas, ett mönster som kommer att bli bättre när den växer
- Avståndet mellan nacken och ryggraden är betydligt bättre än den lille till höger
- Benin är djupare, höger har lite tunn beni och jag är rädd att den spricker upp
- Mönstret på den lille, lite för små fält som när den blir större kommer att göra att den ser lite ”naken” ut.
- Sashin på den lille är för klar för att vara en tosai, den vill man se klar när kohakun är runt 80-85 cm, inte som tosai
- Kiwan på den lille är också för oskarp, lite blurrig
- Skinnkvaliteten är marginellt bättre på den vänstra, ja den ser mer ”gulaktig ut i det vita” men jämför benin, vänster mer orangedjup röd färg som ger det vita en annan nyans. Höger mer den kontrast starka som lurar ögat att det vita är bättre än vad det egentligen är. Skinnet är mycket tjockare på den vänstra jämfört med den högra.
Som ni ser, när man jämför så ser man skillnaderna. Koi är inte lätt och alla har vi våra egna tycken och smak, annars hade det blivit för enkelt för odlarna 🙂
Men vi avslutar del 1 här och så ger jag er en uppmaning, vilken varietet vill ni lära er mer om?
Stefan