Övervintra koi?
Vi njuter av våra härliga koi under sommartid men vad gör man på vintern?
Ska de gå kvar i dammen eller ska man förvara de inomhus under den kallaste tiden?
Det finns en hel del att fundera på vid dessa val, för det är fisken det handlar om och dess hälsa!
Nu kommer jag att sticka ut hakan och kanske göra en del sura/arga/förnedrade men jag känner att jag vill skriva från mitt hjärta. De flesta koiägare, i alla fall de som vi känner, har oftast tänkt till inför vintern och vet oftast vad som krävs. Men det finns även de som ”vet”, men inte har förståndet att förstå, att det är levande varelser vi har ansvar för. Att jag skriver såhär är för att jag alltför många gånger hört detta uttrycket:
-Jag köper inte så dyra koi, de dör bara ändå.
Tyvärr behövs det inte bara en kall vinter som tar kål på deras fisk, det räcker med okunskapen att fisken faktiskt lever i sin egen toalett och de behöver bra filter OCH nytt vatten för att ha en skälig miljö att leva i. Parasiter finns alltid med i bilden, det gäller bara att försöka ha kontroll och framförallt lära känna sina fiskar och se varningstecknen om det blir ett parasitangrepp. Hur lär man känna de då? Det gör man genom att tillbringa tid med dem och titta på dem. Hur ofta är såklart upp till var och en, men personligen tycker jag man bör titta till de på minst daglig basis. Då är det mycket lättare att upptäcka om en koi beter sig annorlunda eller drar sig undan, om man vet hur de beter sig vanligtvis. Vid annorlunda beteende är det ofta parasiter som börjar jäklas eller vattnet inte är ok längre eller håller på att förändras. Är vattnet inte ok kan jag nästan lova att parasiterna kommer som ett brev på posten. Så nummer ett för en koiägare är att ha koll på sitt vatten. Då måste jag även tillägga: fint klart vatten behöver inte vara ”bra vatten”. Grönt vatten behöver inte vara dåligt. 😉 Ytterligare en myt som är helgalen!
Så summa summarum: ingen kan säga att mitt sätt är det rätta sättet! Kanske för dig och din damm men det funkar kanske inte alls hos grannen. Det får man aldrig glömma. Så jag tänker bara ge personliga tips om hur jag tänker. Men igen, det kanske inte är rätt tips för din damm men förhoppningsvis en bit på vägen….Många koiägare tar in sina koi på vintern. Men det finns även de, inklusive oss, som låter de gå kvar ute. Men oftast då med tilläggsvärme och/eller överbyggnad på dammen för att hålla i alla fall 5-8 grader. Vi bygger varje höst en polytunnel över dammen men vi har även våra filteranläggning i garaget som vi har stödvärme i om det blir kallt längre perioder.
Hört talas om sommarkatter? Tyvärr händer det än idag fastän en normalbegåvad människa vet att det är både grymt och helt, helt fel! Men en liten fisk kan man ju spola ner i toaletten. Det är inte så svårt. Tills den är 30 cm. Lycka till att förklara det toalettstoppet.
Tappade spåret igen.
Okej, om man läser mellan raderna kan man tro att jag förespråkar att man bör ta in sina koi. Men det kan jag inte säga och det vill jag inte heller. Ibland är det faktiskt en större risk att ta in sina koi om man inte har hundra koll på läget. Mindre vattenvolym kräver skötsel, precis som alla vattenvolymer, fast svängningarna i mindre vattenvolym går så mycket fortare. Det kräver mycket jobb att förvara koi i liten vattenmängd. Vad är det för svängningar jag pratar om då? Vattenkemist är jag inte och jag ska vara ärlig med att säga att jag förstår inte heller alla samband men enkelt sagt förbrukas vattnet efterhand. Vattnet blir smutsigt och ”tar slut”. Mineraler och salter lakas ur. Bränslet (KH) och syret i vattnet tar slut även pH:t kraschar och sen fortsätter eländet. Ju mindre volym och ju högre temp, desto snabbare går det. (Det är därför det tar tid i stora dammar, ibland år, innan vattnet är så dåligt att fiskarna dör och ägarna förstår inte vad som händer. Då vill man fråga, hur mycket vatten bytar du och hur ofta?) Vattenbyten är extremt viktiga i små förvaringstankar, liksom fungerande filter. För det är en annan bit många glömmer bort. Filter är dammens hjärta och det är via filtret som man sköter om sin koi egentligen. Lika viktigt inne som ute!
Ska jag även spåna vidare här, finns det heller inga genvägar i filtervärlden. Det finns inga helautomatiska filter. De behöver övervakning och skötsel. Kanske kan det vara fantastiskt enkelt i många år beroende på filtersort och vattenmängd men den dagen man inte förstår varför man har sår på sina koi och alla vattenvärden ändå är bra och man har skött sina vattenbyten, då bör man snegla på sina filter. Vet du hur det ser ut inuti? Kan du öppna och göra en rejäl rengöring? Är det en tickande bomb som närmar sig med stormsteg där i dammens hjärta?
Det är precis som att ha sina koi ute på vintern ”utan att bry sig”. (Igen, okunskap finns också! Men de som vill lära hoppas jag söker informationen.) Javisst, en liten syrepump är igång så att det finns en vak så att det inte skapas sumpgas, har man läst. Då bryr man sig. Men sunt förnuft? Igen, koi går inte in i dvala! De försöker hantera situationen genom att överleva i kylan. Det räcker inte med en syrepump. Ja, de kan överleva. Kanske dör bara enstaka, kanske dör ingen något år, men är det ok? Nej, inte enligt min personliga åsikt. Sen kan folk kalla mig knäpp, för fiskar är också levande varelser, precis som vi.
Förslag på överteckning:
Okej, om man då inser att det blir svårt att hantera att ta in dem, man kanske inte har platsen eller filter det kräver, eller man är osäker av annan anledning, vad krävs det då av ens utedamm?
Så spontant tycker jag att en damm bör vara minst 1,5 m djup. (Många säger 1,20 m. men jag är en försiktig general.) Vid mindre dammar och djup vid ca 1,5 m, bör man skruva ner hastigheten på flödet så att fisken inte behöver kämpa mot en ström. Låt det aldrig bli is på dammen. Då är det på väg på fel håll. (Is vid kanterna är sin sak men då börjar det bli dags att hålla koll…) Ha filter på hela vintern. Syre behövs också (fast vid kallare vatten förbrukas inte syret lika fort.) men se till att det inte stör fisken. Ändra inte för mycket i dammen. Fiskarna vet var de lugna platserna finns. (Eller var de har lärt sig var det bör finnas, om man inte rör till det för dom, då blir stackarna förvirrade. Därför är planering en viktig aspekt när man anlägger en ny damm gällande utlopp, bottenlutning, syretillsättning m.m.) Ha gärna filter/filterna inomhus om möjligt. Ett filter ute kyler ner vattnet fort om det står oskyddat. Har du möjlighet att värma filterhuset vinner du mycket där. (Filterbakterierna drar också ner på farten vid kallt vatten.) Vill man då inte ”elda för kråkorna” bygg en form av överteckning. Täck med frigolit, bygg en polytunnel (passa på att ta vara på solens ljus och värme också men behåll värmen inne som ett växthus.) Lägg plastbollar men glöm inte luftspalt så friskt syre kommer in också.
Och det viktigaste, håll koll på dom! De vill överleva vintern precis som alla andra!
Lycka till!
Frågor, tips, ris eller ros, diskussioner är möjligt på MoSt Koi Facebook sidan. Där finns en massa kunnigt folk som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Bli gärna medlem om du är eller vill bli en koi kichi: det är de levande juvelerna det handlar om. 🙂
Det var nyttigt o intressant läsning för en nybörjare med liten damm?Har bara guldfisk i så dom ska få komma in i mitt 540 akvarium?
Jag har nu tagit in mina till ett kar i garaget. Har idag 6 st Koi.
Men ska skaffa ett större vattenkar. Behöver ca 600 liter skulle jag tro.